Animatori – criterii, competente, roluri

animatori_b   Pentru ca unul dintre punctele de atractie ale unui eveniment sau petrecere sunt cu siguranta animatorii, o sa va vorbesc putin despre ei, despre ceea ce sta in spatele unei astfel de activitati, si despre cerintele care inconjoara un asemenea post din punctul de vedere al companiei noastre. Tuturor ne plac animatorii. Suntem captivati de costumele lor, de prietenia pe care-o raspandesc, dar si de amuzantele lucruri pe care le fac. Nu multi insa stiu ca pentru a detine o echipa de animatori profesionisti este nevoie de un cumul mare de competente. Alegerea lor in cadrul unei echipe implica o sumedenie de elemente de care trebuie sa se tina seama, daca se doreste o animatie multilaterala si profesionala.

Tzontzo Events constientizeaza rolul important pe care-l are aceasta categorie de servicii

animatori_a   si pune accent pe pregatire si aptitudini. Echipa de animatori este una nu doar foarte bine pregatita ci si una cu vocatie educativa si multivalente specifice domeniului de divertisment. Rolul detinut de animatori este unul aprofundat, cu extensii socio-educative, reprezentand in cele mai multe cazuri, principalul instrument de relationare cu publicul, incluzand cunostinte de  mediere sociala, tehnici de animatie sau dezvoltarea si crearea de legaturi sociale. Animatorul nu este doar tigrisorul simpatic care se plimba cu baloane, sau personajul preferat din desenele animate. Dincolo de rolurile lor, acesti animatori acumuleaza o multime de cunostinte socio-educative cu care pot sa realizeze proiecte generale de animatie sportiva, educative sau sociale, destinate unui public specific, format in mare masura din copii. Animatorii mai au si rolul de a monitoriza si coordona activitatile in derulare la diferite evenimente, fiind insotiti tot timpul de principii esentiale cum ar fi respectarea drepturilor copilului, toleranta sau responsabilitatile sociale.

Domeniile de competenta vizate de animatori

   sunt atat fundamentale cat si generale pe domeniul de activitate, cuprinzand pe langa comunicarea interactiva si elaborarea proiectelor de animatie, asigurarea securitatii la evenimente prin crearea unui spatiu favorabil, securizat, pentru desfasurarea activitatilor, dar si promovarea activitatii si imaginii companiei din care fac parte. De asemenea detin informatii referitoare la evenimentul in desfasurare, putand sa le ofere la randul lor celor care le solicita, comunicand cu acestia verbal, non verbal sau paraverbal. Trebuie de asemenea sa stapaneasca tehnici de lucru in echipa dar si notiuni de psihologia grupului, alaturi de identificarea rolurilor in echipa, spontaneitate, inventivitate si cooperare.

animatori_c1   Multitudinea de roluri adoptate de animatori includ personaje de poveste, super eroi, zane, spiridusi, cavaleri sau domnite. Se pot transforma cu usurinta in animalute prietenoase si zambitoare dar si in cowboys, pirati sau indieni razboinici, toate acestea avand incluse cerinte specifice fiecarui rol, si o parte invizibila care tine de socio-educativ. Competentele referitoare la dezvoltarea profesionala proprie a animatorilor Tzontzo Events, se realizeaza permanent, urmarindu-se acumularea de noi performante si abilitati,  in vederea elaborarii si desfasurarii activitatilor de animatie de calitate, utilizand tehnici si mijloace cat mai adecvate si totodata originale si inedite. Activitatile de animatie pot fi vaste, de tip artistic, sportive, sau chiar de informare, insa tematica lor trebuie aleasa in functie de caracteristicile publicului carora le sunt destinate. Animatorii mai trebuie sa detina competente in motivarea partenerilor de lucru, sa stabilesca canale de comunicare si sa contribuie la crearea unei atmosfere destinse si relaxate, prin tehnici de comunicare specifice. Se ocupa de asemenea si de aplicarea regulilor stabilite, atat cele negociabile (privind desfasurarea unor activitati) cat si cele ne-negociabile (reguli de siguranta fizica si morala a publicului).

   Rolurile multiple detinute de animatori in cadrul oricarui eveniment ii transforma intr-o interfata accesibila si prietenoasa pentru orice fel de public, oferind nu doar o prezenta pitoreasca ci si o reala sursa de informatii sau sugestii specifice activitatilor  in desfasurare, un  ghid util, pe tot parcursul unui  eveniment.