Cinci sfaturi pentru întreținerea echipamentului tău gonflabil

Despre ceea ce reprezintă gonflabilele profesionale în angrenajul atât de sofisticat al divertismentului am pomenit în multe rânduri. De data aceasta însă, vom vorbi despre felul în care le putem prelungi durata de viață. Caracteristicile specifice acestor echipamente le fac ușor de instalat, manevrat, întreținut și depozitat, dacă respecți câteva noțiuni de bază.

Iată 5 sfaturi simple pentru a prelungi durata de viață a echipamentului tău gonflabil:

  1. Fii atent unde instalezi gonflabilul

întreținerea echipamentului tău gonflabil 1

Gonflabil instalat corect, teren plan

Gonflabilele trebuie instalate doar după verificarea terenului, care trebuie să întrunească la rândul lui, unele condiții obligatorii. Acesta trebuie să fie plan, fără denivelări sau obiecte care pot perfora gonflabilul. Distanța dintre echipament și eventualele obstacole (linii electrice, copaci), trebuie să fie corespunzătoare, iar prelatele nu trebuie să lipsească de sub gonflabil.

  1. Siguranță în operare și utilizare

Supravegherea de către un adult este obligatorie. Nu lăsați niciodată gonflabilul nesupravegheat. Nu permiteți utilizarea simultană a mai multor persoane decât prevad instrucțiunile respectivului echipament. Utilizatorii trebuie să-și scoată pantofii, să-și golească buzunarele, să-și scoată ochelarii, telefoanele mobile sau bijuteriile mari. Este interzis accesul în gonflabil cu mâncare, bautură sau gumă de mestecat. Se va evita folosirea echipamentelor gonflabile pe vreme rea (ploaie sau furtuni), sau când vântul depășește 5 m/s.

  1. Strângerea și împachetarea

întreținerea echipamentului tău gonflabil 2

Echipament gonflabil perfect funcțional

Echipamentul trebuie să fie complet uscat înainte de rulare. Împăturiți materialul înspre mijlocul gonflabilului, având grijă la cusături, să fie întinse corect, ca și când ar fi un cearșaf mare. Asigurați-vă că împăturiți părțile desenate în așa fel încât acestea să nu aibe contact cu solul, pentru a evita decolorarea sau distrugerea acestora. Odată încheiată rularea, legați-l cu corzile sau curelele cu care acesta este prevăzut. Odată rulate, echipamentele sunt greu de mutat, motiv pentru care rularea trebuie să fie cât mai strânsă, să nu permită materialului să se deformeze. Rularea se face în formă cilindrică pentru a fi ușor de manipulat ulterior.

  1. Curățarea și întreținerea

Pe piață există o mulțime de soluții de curățare însă la echipamentele gonflabile nu toate sunt recomandate, unele fiind dăunătoare pentru gonflabil, altele pentru siguranța utilizatorilor. Trebuie să alegeți o soluție de curățare care nu conține înălbitor sau clor, (aceasta putând slabi firele din cusături), sau metiletilcetonă (care vor slăbi până la rupere materialul din care este confecționat gonflabilul).

întreținerea echipamentului tău gonflabil 3

Curățare corespunzatoare – utilizare optimă

Evitați orice produse de curățat care conțin agenți caustici. Cele mai folosite produse de curățare sunt cele bazate pe uleiuri volatile, plăcut mirositoare, ecologice. Asigurați-vă că produsele alese sunt sigure pentru contactul cu pielea și nu lasă reziduri. Acestea trebuie să conțină și un dezinfectant sau dacă nu conțin, acesta trebuie achiziționat separat deoarece dezinfectarea este obligatorie la orice curățare. Cutățarea trebuie să fie făcută după fiecare ieșire.

  1. Depozitarea

Este foarte importantă uscarea echipamentului atât înainte de utilizare cât și înainte de împachetare, interior și exterior. Acest aspect conferă siguranță în utilizare și previne formarea mucegaiului, oferind o depozitare corespunzătoare. Pentru aceasta se pot utiliza prosoape uscate, moi, acordându-se o atenție deosebită la cusături, iar dacă se dorește grăbirea uscării se poate folosi un ventilator cu aer cald, dacă vremea nu este însorită. De asemenea aveți in vedere faptul că echipamentele pot atrage rozătoarele, este util să protejați zona cu echipamente acustice împotriva acestora. Atenție, nu folosiți otravă în apropierea echipamentului.