Istoria gonflabilelor profesionale – apariție, dezvoltare, evoluție

Istoria gonflabilelor profesionale 1Utilizarea structurilor gonflabile în industria evenimentelor publice s-a schimbat mult în ultimii zece ani. Din punct de vedere istoric, structurile gonflabile au fost alegeri inspirate la carnavaluri, la sarbatori sau petreceri, la zile de naștere și la orice alte evenimente care erau populate de copii. Istoria gonflabilelor profesionale incepe cu clasicul Bouncer, echipamentul de la care a inceput industria structurilor gonflabile.

Sa aruncam o privire in trecut, mai precis in anul 1959, in Shreveport, Louisiana.

John Scurlock, un profesor de inginerie locala, proiecteaza prima structură de bouncer gonflabil. Ideea i-a venit intamplator, in timp ce se uita la angajații săi care sareau pe niște capace gonflabile pe care le experimentau pentru o solicitare guvernamentala. Distractia acestora i-a inspirat ideea de joc gonflabil, care a prins forma incetul cu incetul.

A inceput prima data in New Orleans, cu o saltea plina de aer careia i-a modificat peretii dupa cativa ani. Ferestrele erau din plastic si inchise ca un balon, avand un ventilator care umfla bulele, facand aerul sa circule, si unul care umfla baza. A numit inițial structurile gonflabile “Spacewalks” și a început o companie cu același nume. Impreuna cu familia sa au început să producă și să vândă ceea ce mulți oameni cunosc azi sub denumirea de Bouncere.

Istoria gonflabilelor profesionale 2În 1968, soția lui John, Frances, a început să închirieze unitățile pentru evenimente individuale. Sub conducerea familiei Scurlock, a fiilor și nepoților lor, SpaceWalk s-a extins la peste 200 de comunități diferite din Statele Unite. Mai tarziu fiul lor, Frank Scurlock, și-a extins conceptul de închiriere în Statele Unite sub numele de “Space Walk” și “Inflatable Zoo”. Frank a fondat, de asemenea, primul parc gonflabil, numit “Fun Factory”, în Ziua Recunostintei din 1986, în Metairie, Louisiana. În curând, in Marea Britanie si in SUA au fost adoptate reglementările de siguranță iar industria gonflabilă a explodat.

În ultimii ani, structurile gonflabile au devenit mult mai sofisticate și se folosesc la multe tipuri de evenimente speciale, cu accent si pe utilizatorii adulți. Lumea corporatistă aduce acum jocuri gonflabile, curse cu obstacole și diferite echipamente, ca parte a exercițiilor de team building sau divertisment, pentru petreceri și picnicuri ale companiei.

La conferința IMEX America de anul trecut, în Las Vegas au fost folosite câteva structuri gonflabile mari (igloos) ca zone de întâlnire în cadrul conferinței “Inspiration Hub”.

In acest an, începând cu luna Mai și până la începutul lui Septembrie, celebrul muzeu Exploratorium din San Francisco, găzduiește o expoziție indedită de artă cu gonflabile. Giganticele lucrari de artă sunt puse în evidență de stralucirea baloanelor, artiștii alimentându-și creațiile atât cu tehnologia modernă cât și cu o generoasă complexitate creativă, care ne extinde viziunea asupra artei contemporane.

Istoria gonflabilelor profesionale 3Echipamentele gonflabile mari și utilizarea lor ca structuri de bază ale evenimentelor mari, au schimbat cu adevărat domeniul de utilizare al gonflabilelor la evenimentele speciale. Industria de gonflabile, care a fost cândva condusă de bouncere, s-a mutat dintr-o nișă, intr-o piață de divertisment destul de mare atât  pentru copii cât și pentru adulți, având o utilizare din ce in ce mai răspândită.

Rar mai vezi evenimente mari fara sa aibe echipamente gonflabile, deoarece acestea, nu numai ca sporesc atractivitatea evenimentului, dar ii confera si distractie, ceea ce este esential pentru un eveniment public. Firmele de publicitate apeleaza frecvent pentru evenimente la structuri gonflabile de dimensiuni mari sau luminoase, pentru un plus de atractivitate si vizibilitate.

Numeroasele posibilități de divertisment si impactul pe care il pot oferi gonflabilele, sunt motivul major pentru care sunt atât de populare. De asemenea, ele nu sunt doar distractive. Sunt atractive, impresionante prin dimensiuni si utilizari, amuzante si spectaculoase.

Vrei un eveniment despre care sa se vorbeasca multa vreme? Gonflabilele profesionale sunt primul pas!